Rapport Avondtekenschool Heerenveen (1938)

In het voorjaar van 1936 verlaat Rindert Brandsma de militaire dienst. Het is de tijd van de grote crisisjaren en al heeft hij een ULO-diploma op zak, Rindert vindt geen werk. Hij verveelt zich vaak. In zijn boek Herinneringen uit mijn leven schrijft hij:

Gelukkig was er in Bakkeveen een Volkshogeschool. Van de Coöperatie kreeg ik de kans daar een paar weken naar toe te gaan. Samen met een jongen uit Lemmer op de fiets erheen. Daar had ik een mooie tijd.
Ik ontmoette daar Oom Jarig van der Wielen en zijn neef, de latere Dr. Van der Wielen en ook de latere Prof. Dr. Reiling. 's Morgens werkten we wat op het veld of aan de wegen en 's avonds waren er sprekers. Het was dan ook een soort studiecursus. 's Zondagsmorgens hield Oom Jarig altijd een praatje. Dan waren sommigen naar de kerk. Daarna dronken we met elkaar koffie. Er werd veel gezongen, allemaal leuke kampliedjes


Rindert in Bakkeveen (midden, voor de staande mannen)

Rinderts broer Lykele, die inmiddels werk heeft gevonden bij de PTT in Leeuwarden, stimuleert hem om naar de avondambachtsschool in Heerenveen te gaan. Dat doet hij. Hij haalt goede resultaten en besluit de dagopleiding te gaan volgen. Als 21-jarige zit hij tussen jochies van 11 en 12 jaar in. Dat valt natuurlijk niet mee, maar hij zet door en behaalt goede cijfers. Vooral het tekenen ligt hem. Als hij via zijn broer aan werk kan komen bij Siemens in Leeuwarden, verlaat hij de school en gaat hij aan de slag in de bouw en aanleg van telefooncentrales. Het is dan inmiddels 1939.