Familie Bruinenberg

De Familie Bruinenberg is met de familie Brandsma verbonden via Antje Bruinenberg, de vrouw van Gooitzen Lykeles Brandsma.

De vader van Antje is Rindert Dirks Bruinenberg (1845 - 1906). Hij stamt uit een familie die oorspronkelijk uit Steenwijk komt. Zoals zo veel stedelingen dragen ze al een achternaam sinds het begin van de 18e eeuw. In Wijhe, Egmond aan Zee en Stramproy ontstaan ook families met deze achternaam. Tussen deze families is vooralsnog geen verband gevonden.

Die naam wordt nogal verschillend geschreven: Bruinenberg, Bruninberg, Bruijnenberg, Bruijenberg, Bruineburg, Brunenburgh. Onbekend is waar de naam zijn oorsprong vindt en wat de betekenis is.

De eerste generaties Bruinenberg zijn dus te vinden in Steenwijk. Op 15 maart 1815 trouwt Aaldert Dirks Bruinenberg (1786 - 1849) in Sonnega met Martsen Jans Haven (1795 - 1853). Vanaf dat moment is deze tak van de Bruinenberg-familie in de omgeving van Wolvega te vinden. Aaldert is er voerman en later boer. Als plaatsvervanger dient hij bovendien in het leger van Napoleon (lichting 1813).

Zijn zoon Dirk (1816 - 1861) is boerenarbeider en zo ook zijn kleinzoon Rindert.

De foto is de oudste foto uit het archief van de familie Brandsma. Volgens mijn oom Lykele is het de trouwfoto van Rindert Dirks Bruinenberg en Maria Karstes Zwarteveen uit 1868. Hij heeft de foto een beetje bijgetekend, omdat de kwaliteit nogal slecht was....