Marie Brandsma en Murk Sminia

Maria Brandsma wordt op 14 oktober 1911 in Joure geboren als tweede dochter van Gooitzen Lykeles Brandsma en Antje Bruinenberg. Als haar oudere zusje Makke in 1916 overlijdt, is zij voortaan de oudste dochter. Begin 30er jaren ontmoet ze Murk Sminia. Ze schrijft daar later over:

Vader en moeder waren vurige socialisten en lid van de S.D.A.P.. Ieder jaar hield de S.D.A.P. in december het Sint Nicolaasfeest voor de kinderen. Daaraan voorafgaand werden Sint en Piet in optocht door de Midstraat Joure ingehaald. dit feest werd altijd op een zondag gehouden. Voorop speelde het muziekkorps ‘Steun in de Strijd’ uit Sneek dat verwant was aan de S.D.A.P. in Sneek. Bij dat korps waren ook twee broers en heetten Murk en Jan Sminia.

Murk en ik, wij vonden elkaar en de verkering was begonnen. Na drie jaar verkering trok ik weg bij Van der Hoek en bestelde me bij de familie Halbertsma, die directeur was van de Melk- en Kaasfabriek Normandia te Sneek dat aan de Leeuwarderweg stond. Murk werkte daar ook bij. Vier jaar lang heb ik dat gezin met plezier en genoegen verzorgd. Mevrouw Halbertsma was als zovele ‘Burgervrouwen van Stand’ liefst niet met de huishouding bezig. Zij was op de Landbouwschool in Wageningen geweest en was het liefst in haar hoekje in de tuin bezig met het kweken van allerlei groenten en fruit. ’t Was voor mij een lustoord daar aan de Leeuwarderweg in Sneek.

Murk en ik, wij liepen met plannen om te trouwen, maar daarvoor had je toch eerst wel een woning nodig. We keken in de stad om ons heen of er voor ons een huis was. We vonden een leegstaande woning die te koop was. Dat was het pand no. 1 in de Colignystraat. Na veel wikken en wegen werd Murk eigenaar van het pand. Dat was een hele stap voor mij en ik heb dan ook vaak in angst gezeten of we alles wel konden betalen, want door de werkloosheid thuis en de armoe die er heerste en waar menig gezin mee kampte, was ik doodsbang voor andermans geld. Murk had wat verder gekeken en kreeg de hypotheek zomaar voor elkaar. Hait heeft het nodige timmerwerk verricht en een vriend van Murk, later zijn zwager, Ulbe de Wit, heeft het met zijn vader geschilderd.

Na een paar gelukkige huwelijksjaren werd Murk ziek en is vrij spoedig overleden. Op 16 mei 1938 was Fetze geboren, genoemd naar zijn vaders vader. Na het overlijden van Murk in september 1939 bleef ik achter met een baby van ruim 1 jaar.


Fetze en Marie