Murk Sminia (Xak)

Geboortedatum: 
13 maart 1912
Geboortedatum: 
Sneek
Sterfdatum: 
6 september 1939
Sterfplaats: 
Sneek

Murk Sminia (Xak) is de eerste man van Maria (Marie) Brandsma. Over hun ontmoeting schrijft Marie later:

Vader en moeder waren vurige socialisten en lid van de S.D.A.P.. Ieder jaar hield de S.D.A.P. in december het Sint Nicolaasfeest voor de kinderen. Daaraan voorafgaand werden Sint en Piet in optocht door de Midstraat Joure ingehaald. dit feest werd altijd op een zondag gehouden. Voorop speelde het muziekkorps ‘Steun in de Strijd’ uit Sneek dat verwant was aan de S.D.A.P. in Sneek. Bij dat korps waren ook twee broers en heetten Murk en Jan Sminia.

Murk en ik, wij vonden elkaar en de verkering was begonnen. (...) Murk en ik, wij liepen met plannen om te trouwen, maar daarvoor had je toch eerst wel een woning nodig. We keken in de stad om ons heen of er voor ons een huis was. We vonden een leegstaande woning die te koop was. Dat was het pand no. 1 in de Colignystraat. Na veel wikken en wegen werd Murk eigenaar van het pand. Dat was een hele stap voor mij en ik heb dan ook vaak in angst gezeten of we alles wel konden betalen, want door de werkloosheid thuis en de armoe die er heerste en waar menig gezin mee kampte, was ik doodsbang voor andermans geld. Murk had wat verder gekeken en kreeg de hypotheek zomaar voor elkaar. Hait heeft het nodige timmerwerk verricht en een vriend van Murk, later zijn zwager, Ulbe de Wit, heeft het met zijn vader geschilderd.

Murk en Marie trouwen op 22 april 1937 in Sneek. Ze krijgen in 1938 een zoontje: Fetze. Groter wordt hun gezin niet, omdat Murk in 1939 ziek wordt en komt te overlijden.


Murk Sminia (1937)