Jacob Hendriks Brandsma (VIIIs)

Geboortedatum: 
4 mei 1888
Geboorteplaats: 
Langweer
Sterfdatum: 
9 november 1945
Sterfplaats: 
Joure

Jacob Hendriks Brandsma (VIIIr) is de jongste zoon van Hendrik Siebes Brandsma en Aaltje Rimmerts de Jong.

Als Jacob één jaar is, overlijdt zijn vader. Op zijn 15e overlijdt ook zijn moeder.

Op 10 december 1907 wordt Jacob gekeurd voor de Nationale Militie. Hij meet 1,729 m en wordt 'tot de dienst aangewezen'. Jacob geeft als beroep op 'koopman' te zijn.

Jacob emigreert op 19 juni 1920 naar de USA. Hij is 31 jaar, alleenstaand en afkomstig uit Langweer. In Rotterdam gaat hij aan boord van SS Nieuw Amsterdam van de Holland-Amerika Lijn (HAL). Hij komt op 29 juni 1920 aan in New York. Uit de gegevens van de immigratiedienst blijkt dat hij 5 feet en 9 inch (= 1,753 m) groot is, blond haar en blauwe ogen heeft. Hij heeft bovendien een stijf been. Als beroep geeft hij op 'boer' te zijn.
Hij heeft zijn overtocht zelf betaald. Als eindbestemming geeft hij Avon (South Dakota) op. Hij is op weg naar Cornelis van der Veer.


SS Nieuw Amsterdam

Cornelis van der Veer is getrouwd met Jacobs zus Janke. Waarschijnlijk heeft Jacob eerst een tijd als knecht op de boerderij van zijn zus en zwager gewerkt. Op 10 maart 1922 vestigt hij zich echter in Norwalk (California, USA), waar hij melkboer wordt. Begin jaren 30 laat Jacob zich naturaliseren tot Amerikaan.

In 1935 gaat Jacob op familiebezoek in Nederland. Dat doet hij tien jaar later weer. Het wordt zijn laatste reis, want Jacob overlijdt op 9 november 1945 aan een hartaanval in Joure. Hij wordt in Langweer begraven.