Aaltje Brandsma (Xal)

Geboortedatum: 
17 juli 1913
Geboorteplaats: 
Joure
Sterfdatum: 
22 januari 1946
Sterfplaats: 
Amsterdam

Aaltje Brandsma (Xal) is de dochter van Gooitzen Lykeles Brandsma en Antje Bruinenberg.

Na de lagere school werkt ze een jaar als dienstmeisje bij boer Van der Velde naast Herema State in Joure. Daarna werkt ze enkele jaren als dienstbode bij de weduwe Van der Valk. Deze drijft een schoenenzaak aan de Midstraat in Joure. Mevrouw Van der Valk runt de winkel en haar zoons Douwe en Marinus doen de schoenreparaties. Omdat ze weer eens iets anders wil, gaat ze als dienstmeisje werken bij de familie Van der Hoek aan de Westersingel in Leeuwarden.


Aaltje Brandsma in 1944

Na een intermezzo van een jaar keert ze als dienstbode bij de weduwe Van der Valk in de Midstraat in Joure terug. Die is erg blij met haar terugkeer. Als er een vertegenwoordiger komt om nieuwe schoenen aan te prijzen, wordt Aaltje er bijgehaald om te adviseren welke schoenen er aangeschaft moeten worden. 


Kaart uit het dienstbodenregister van Haskerland

Aaltje trouwt op 9 februari 1939 in Joure met Arend Pieter Lok. Ze vestigen zich in Amsterdam, waar Arend een radio-centrale heeft gekocht. Ze wonen in de 2e Vogelstraat 12 in Amsterdam-Noord en verhuizen later naar de Kleine Kattenburgerstraat 184huis.


Arend Pieter Lok en Aaltje Brandsma

In 1945 blijkt Aaltje ernstig ziek: kanker. Ze overlijdt op 32-jarige leeftijd op 22 januari 1946 en wordt begraven op de Algemene Begraafplaats in Sneek.


Graf van Aaltje Brandsma op de Algemene Begraafplaats in Sneek

Het levensverhaal van Aaltje Brandsma is in 1981 door haar broer Lykele opgeschreven. Het is te vinden onder Verhalen.