Gooitzen Lykeles Brandsma: Op grenswacht (1914)

Als de Eerste Wereldoorlog uitbreekt, wordt de 31-jarige Gooitzen Brandsma gemobiliseerd en in eerste instantie in Utrecht gelegerd.
Niet lang daarna wordt hij ingezet bij de bewaking van de grens met België. Hij komt terecht in Baarle-Nassau en Baarle-Hertog. Gooitzen is hoornblazer en scherpschutter. Op de foto zit hij links vooraan, sigaret in de mond en hoorn op de knie.

Zijn vrouw Antje Bruinenberg reist hem met drie kinderen achterna en gedurende een klein jaar woont het gezin in Goirle. Dochter Marie schrijft daar later over:

Toen ik zo’n 4 à 5 jaar was, begon ik bewuster alles te beleven en herinner mij nog goed de ‘trek’ met Hait en Mem en twee zussen naar Brabant, waar Hait als grenswacht in mobilisatie lag tijdens de Eerste Wereldoorlog van 1914 – 1918. Het verblijf daar in Goirle kan ik mij nog goed herinneren. Nog zie ik het grote witte gebouw, een schuur waarbij een grote bruinrieten kinderwagen voor een tweeling dagelijks in de zon staan. In het hof stonden kersebomen waarvan de vruchten geplukt werden. Wij waren als kinderen met z’n drieën: Makke, ikzelf en Aaltje als kleine baby. Ook de terugkomst in Joure heugt me nog als de dag van gisteren.