Akte van kennelijkheid

In 1829 trouwt Gauke Jacobs Zwarteveen met Janke Boelen Oosterdijk. Gebruikelijk is dan dat de nodige papieren worden overlegd, waaronder een doopbewijs. Gauke kan dat niet, omdat zijn ouders het doopsgezinde geloof aanhangen en mennonieten hun kinderen niet bij de geboorte laten dopen.

Om zijn bestaan te bevestigen, laat Gauke zeven getuigen (waaronder zijn ouders) opdraven, die stuk voor stuk zijn identiteit bevestigen. Veel verder dan het jaar van zijn geboorte (1805) komen ze echter niet. Het was namelijk een rommelige tijd: vlak na de geboorte van Gauke waren zijn ouders van Drachten naar 'de graverij van Wolvega' verhuisd. Vader Jacob Gaukes was turfmaker. Tijdens het seizoen woonden de veenwerkers in zogenaamde ‘tenten’ in het veld. Zo’n turfmakerstent was een houten bouwsel dat uit meerdere woningen bestond.

Op basis van de verklaringen wordt een akte van kennelijkheid opgesteld. Bij zijn inschrijving voor de Nationale Militie wordt de geboortedatum alsnog vermeld: 18 februari 1805.